فهرست مطالب

نشریه علوم دانشگاه خوارزمی
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1385)

  • زمین- زیست
  • تاریخ انتشار: 1385/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محبت کار صفحه 171
    در تحقیق حاضر اپیتوپ های پیش بینی شده در نواحی C2-V3-C3در120 gp ایزوله ایرانی ویروس1 HIV-بااپیتوپ های نواحی مشابه در زیرگونه های A تا I این ویروس مقایسه شده اند. از آن جا که نواحی اپیتوپ یک پروتئین مناطقی فاقد ساختمان ثانویه و آب دوست هستند که در تماس با محلول آبی اند از این فاکتورها برای پیش بینی اپیتوپ ها استفاده شد. تعداد نواحی هلیکس(1) و شیت ها(5) درایزوله ایرانی با تعداد آن ها در زیرگونه F و Aبرابر بود. روش هوبارد7 محل بالقوه گلیکوزیلاسیون را در ایزوله ایرانی تعیین کرد. در تمام زیرگونه های دیگر تعداد محل های بالقوه گلیکوزیلاسیون کم تر از 7 بود. در تمام ایزوله ها از جمله ایزوله ایرانی، یک اپیتوپ در یک ناحیه مشابه پیش بینی شد. در تمام نواحی بررسی شده (به جز ایزوله ایرانی و زیرگونه های D و H) یک اپیتوپ طویل واحد در ناحیه ای دیگر پیش بینی شد. در زیرگونه H هیچ اپیتوپی در این ناحیه پیش بینی نشد. در ایزوله ایرانی و درزیرگونه Dدو اپیتوپ کوتاه در این ناحیه پیش بینی شد. آنالیز کامپیوتری، شباهت ها و تفاوت های بین موقعیت اپیتوپ های زیرگونه ایرانی و سایر ویروس های HIV-1 پیش بینی کرد. اگر چه ساختار اولیه 120 gpزیرگونه ایرانی به زیرگونه B نزدیک است، برخی تفاوت ها بین ساختار دوم وسوم این ویروس و ساب تیپ B پیش بینی می شوند.
    کلیدواژگان: HIV، 1، اپیتوپ، پیش گویی کامپیوتری، 120gp، تنوع ژنتیکی
  • مژگان امتیازجو، مهناز مظاهری اسدی، شعبان علی نظامی بلوچی صفحه 667
    سیانوباکتر ها گروه بزرگی از سلسله مونرا هستند که توان بالقوه فراوانی در تولید مواد غذایی، دارویی و غیره دارند. اسیلاتوریا یکی از سیانوباکتری های رشته ای است. این میکروارگانیسم در چهار فصل در خورتیاب مشاهده شد. محیط کشت بهینه برای رشد اولیه پس از برداشت از منطقه محیط کشت آب دریا2 است. برای خالص سازی، محیط کشت آب دریا و سیانوکوبالامین و Z8 نیمه جامد(7/0 درصد آگارز) استفاده شد. به منظور رشد انبوه نمونه های خالص سازی شده، محیط کشت والانس به کار گرفته شد. در این محیط کشت بیش ترین ضریب رشد ویژهμ به دست آمد. طی 9 ماه خالص سازی انجام گرفت. این سیانوباکتر در پنج تیمار از دوره های نوری و شش تیمار حرارتی قرار گرفت. حداکثر ضریب رشد ویژه (μ) در دمای 30 درجه سانتی گراد به دست آمد که مقدار آن 602/0است. بهترین شرایط نوری، 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی مشخص شد. میزان ضریب رشد ویژه در این حالت، برابر با 506/0 است. در این هنگام دما 25 درجه سانتی گراد و شدت نور 3500 لوکس بود.
  • اباصلت حسین زاده کلاگر، محمدرضا زمانی، مصطفی مطلبی صفحه 675
    «آسکوشیتا ربیی» یکی از پاتوژن های مخرب قارچی مزارع نخود ایرانی(Cicer arietinum L.) است. در تحقیق حاضر42جدایه ایرانی قارچ ا.ربیی2 شامل جدایه هایی با شدت بیماری زایی زیاد3، کم4 و متوسط5، که قبلا پژوهش بیماری زایی آن ها انجام شد، مورد بررسی قرار گرفت. آنزیم پلی گالاکتوروناز یکی از فاکتور های مهم در شروع بیماری برق زدگی است. بنا بر این قارچ ها در محیط کشت مایع PZ6 (pH=4.5) به مدت 6 روز کشت شدند. حضور آنزیم پلی گالاکتورونازدرمحیط کشت بعد از استخراج، با استفاده از تست پلیت مورد تایید قرار گرفت سپس فعالیت PG با استفاده از روش کالمر تعیین شد. دسته بندی جدایه ها براساس فعالیت PG با استفاده از روش UPGMA7 انجام شد. نتایج نشان داد با تعیین فعالیت PG می توان جدایه های HV و WV هر استان را متمایز ساخت. در بررسی دیگر، استخراج DNA به روش دلاپورتا از میسلیوم انجام شد. سپس واکنش RAPD (چند شکلی تکثیر شده تصادفی DNA) با استفاده از12 پرایمر تصادفی 9- 10 نوکلئوتیدی صورت گرفت. پلی مورفیسم DNA در محصولاتPCR جدایه ها با استفاده از روش UPGMA بررسی شد. نتایج نشان داد تکثیر DNA با استفاده از دو پرایمر Ar082 و Ar171 دارای بالاترین الگوی پلی مورفیک است. از سوی دیگر، اگرچه تنوع ژنتیکی بین جدایه های ا.ریبی قابل توجه است، اما الگوی پلی مورفیک این پرایمر ها نمی تواند جدایه های HV را از WV متمایز نماید.
  • جمال الدین کمال نژاد، صادق فرهی آشتیانی، فائزه قناتی صفحه 685
    اثرات شوری و پتاسیم برتشکیل ماده خشک خوشه، کاه، ریشه، وزن هزاردانه، تعداد پنجه و خوشه و مساحت برگ طی آزمایشی با چهار تیمار پتاسیم(0K1=، 25/.K2=، 5/.K3= و1K4= گرم پتاسیم به ازای هر کیلوگرم خاک) و تیمار شوری (40 میلی مولار کلرید سدیم) در چهار تکرار با دو رقم جو ریحان و افضل به صورت طرح بلوک های کاملا تصادفی در شرایط آزمایش گل خانه ای بررسی شد نتایج نشان داد که مصرف کلرید سدیم باعث فزایش وزن خشک خوشه، تعداد خوشه، وزن هزاردانه، مساحت برگ، بیوماس کل و همچنین باعث کاهش وزن خشک ریشه، تعداد پنجه، طول دوره رشد و القای زودرسی در هر دو رقم جو ریحان وافضل می شود. علاوه بر این افزایش غلظت پتاسیم در مرحله رشد رویشی باعث افزایش معنی دار وزن خشک بخش هوایی در هر دو رقم می شود، ولی با افزایش سن گیاه در مرحله رشد زایشی و رسیدن دانه تاثیر معنی داری نداشته است. همچنین مصرف غلظت های مختلف پتاسیم توام با شوری تاثیر معنی داری بر پارامترهای ذکر شده نداشته است. علت این امر ممکن است زیاد بودن غلظت پتاسیم قابل جذب محتوی خاک باشد که در جای خود موجب افزایش وزن بخش هوایی گیاه شده است.
  • منصور خواجه، سادات فیض نیا، جعفر غیومیان صفحه 697
    موضوع بحث انگیز در تئوری های تشکیل لس، منشا دانه های کوارتز در اندازه سیلت است که بخش عمده ای از نهشته های لس را تشکیل می دهد. سایش در محیط های یخچالی و بادی، هوازدگی فیزیکی و شیمیایی، فورآن های آتشفشانی و فرایندهای رودخانه ای همگی قادرند ذرات سیلت کوارتزی را در حجم زیاد تولید کنند. از سوی دیگر، هنوز بحث های زیادی درباره منشا رسوبات لس مناطق مختلف جهان وجود دارد. بدون شک با بررسی بافت سطح دانه های کوارتز می توان سهم محیط های مختلف در ارائه سیلت برای تشکیل این نهشته ها را ارزیابی کرد که خود می تواند راه گشای مناسبی در کشف منشا این رسوبات باشد. لذا در این تحقیق، بافت سطح ذرات کوارتز در اندازه های 350-105 میکرون و 105-75 میکرون در هفت نقطه از رخنمون های لس استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت و بدین وسیله محیط های اصلی و فرعی تولید سیلت برای این رسوبات ارزیابی گردید. بر اساس نتایج حاصل، بافت سطح دانه از نوع شکستگی های صدفی، موازی و نیمه موازی، پله ای و برجستگی های تیز و زاویه دار در اغلب ذرات کوارتز مشاهده می شود. از سوی دیگر، در برخی از دانه های کوارتز بافت سطح دانه از نوع حفره های انحلالی نامنظم و دانه هایی با لبه های گرد شده به طور محدود قابل مشاهده است. بر اساس نتایج حاصل فرایند های یخچالی محیط اصلی تولید ذرات سیلت برای تشکیل نهشته های لس گلستان است و محیط های رودخانه ای و هوازدگی شیمیایی اهمیت کم تری در تولید سیلت کوارتزی دارند.
  • محسن شریعت جعفری، جعفرغیومیان، حمیدرضا پیروان صفحه 709
    یکی از مباحث مهم در حوضه های آب خیز، حفاظت از منابع آب و خاک و کنترل فرسایش و رسوب است. روش های تجربی برآورد شدت فرسایش خاک و تولید رسوب مورد استفاده، مانند PSIAC و EPM به دلیل توجه محدود و کلی به عامل زمین شناسی و لیتولوژی و غالب بودن عوامل محیطی در وزن دهی پارامتر ها، با برآورد واقعی تفاوت دارند. در این تحقیق سعی شده است با تکیه بر ویژگی های ذاتی سنگ ها و نهشته های سست، روشی مناسب و جامع برای تعیین حساسیت ذاتی واحدهای لیتولوژی به طور خاص و همچنین برای سازندها که متشکل از مجموعه ای از واحدهای سنگ شناسی هستند ارائه گردد. با این هدف، طبقه بندی حساسیت به فرسایش واحدهای سنگ و خاک بر مبنای ویژگی های ذاتی مواد شامل ترکیب کانی شناسی و بافت تدوین شده است. در این تحقیق در پهنه رسوبی- ساختاری خرده قاره ایران مرکزی، رده فرسایش پذیری هر سازند بر مبنای میانگین رده اجزای تشکیل دهنده آن- که مجموعه ای از واحدهای سنگ شناسی است تعیین شده است. نتایج طبقه بندی حساسیت سازندها به فرسایش در گستره مذکور در پهنه بندی فرسایش پذیری ذاتی واحدهای سنگ و خاک حوضه نمونه کویر لوت استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از طبقه بندی مذکور، 9/82 درصد واحدهای سنگ و خاک این حوضه در رده های متوسط- ضعیف تا کاملا سست و منفصل قرار می گیرند و در کل در رده حوضه های بسیار حساس واقع می شوند. نتایج به دست آمده در این حوضه با نتایج رسوب دهی ویژه که بر مبنای آمار واقعی رسوب حوضه است، مقایسه شده است و نتایج تایید کننده صحت و کارآیی خوب روش معرفی شده اند.
  • فریبرز مسعودی، بهزاد مهرابی، فروغ معظمی گودرزی صفحه 723
    کاتیون هایFe، Mg و Al در کانی بیوتیت به فرایند های ماگمایی حساس هستند. از این رو از کانی بیوتیت در بررسی پتروژنز توده های گرانیتوئیدی استفاده می شود. در این تحقیق از ترکیب شیمیایی کانی بیوتیت برای بررسی ویژگی های ژئوشیمایی و پتروژنز سنگ های نفوذی کمپلکس بروجرد در بخش شمالی زون سنندج- سیرجان استفاده شده است. نمونه های بیوتیت در مقاطع صیقلی گرانیتوئید های قدیمی با سن حدود 120 میلیون سال و گرانیتوئید های جوان با سن بین 60-70 میلیون سال به روش تجزیه نقطه ای (EPMA) و بیوتیت های خالص جدا شده از سنگ به روش XRF بررسی شد. نتایج تجزیه بیوتیت به هر دو روش نتایج مشابهی را نشان دادند. کانی بیوتیت در نمونه های با سن مختلف خصوصیات متفاوتی نشان داده و به خوبی دو گروه سنی از یک دیگر متمایز می شوند. بر اساس مقادیر کاتیونی Mg، Mn، Fe3+، Fe2+، Ti و Al بیوتیت های گرانیتوئید های جوان بروجرد در ترکیب خود دارای منیزیم بیش تری نسبت به بیوتیت های سنگ های قدیمی هستند. مهم ترین تفاوت بیوتیت در این واحد های سنگی در مقدار Al کل و نسبت Fe/Fe+Mg است. بیوتیت های متعلق به گرانودیوریت و کوارتزدیوریت های جوان بین دو قطب آنیت و فلوگوپیت قرار گرفته اند و دارای مقدار Al 48/2 تا 74/2 اتم در هر واحد فرمول و نسبت Fe/Fe+Mg بین 375/0 تا 600/0 هستند. بیوتیت در گرانیتوئید های قدیمی بین دو قطب آنیت و سیدروفیلیت قرار می گیرد و مقدار Al از 76/2 تا 69/3 اتم در هر واحد فرمول و Fe/Fe+Mg بین 597 /0 تا 720/0 است. بر اساس ترکیب بیوتیت ها، گرانیتوئید های جوان و قدیمی کمپلکس بروجرد عمدتا در محدوده مربوط به گرانیتوئید های کالک آلکالن قرار می گیرند و این گرانیتوئید ها به ترتیب نوع I و نوع S هستند و در فوگاسیته اکسیژن متفاوتی تشکیل شده اند.
|
  • Page 667
    Cyanobacteria is a big group of monera kingdom, that high potential for product some natural product, such as nutritional, pharmacologic material and etc. Oscillatoria is a kind of filamentous cyanobacteria. This microorganism observed in Tyab – bay in all of seasons. Seawater medium (SWM) is the best media for isolation of Oscillatoria from natural environment. Enriched SWM with B12 and semi-solid Z8 medium (0/7% agarose) is too suitable for purification of condense culture. Maximum coefficient (µ) was in valance medium. Purification of Oscillatoria has down at during nine mounths. Oscillatoria was exposed to five treatments of light /dark periods and six different temperatures. Results obtained revealed that among the employed 30°С treatment has had the best effect on increase maximum coefficient (µ=0.602) and also another treatment among the employed 14/10 (light / dark) hours (µ =0.506). In this treatment temperature was 25 °С.
  • Page 675
    Ascochyta rabiei is one of the devastaining fungi pathogens of chick-pea (Cicer arietinum L.) crops. In the present investigation, forty-two Iranian isolates of Ascochyta rabiei fungi (including highly, weakly and moderate virulent isolates), whose pathogenisities were determined previously, were studied. Polygalacturonase is a main factor in the initiation of Ascochyta blight disease. Therefore fungi were cultured in Pectic Zymogram/PZ (with pH 4.5) medium for six days. PG presence in culture media confirmed by test plate. Polygalactoronase/PG activity assayed by Collmer methods. Clustring of isolates based on PG activity were performed by UPGMA (Unweighted pair grouped method by arithmatic average) method. Results indicated that PG activity differentiated HV from WV isolates from any province. Another study, DNA were extracted from mycelium by Dellaporta method, RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) reactions were performed by twelve arbitrary 9-10-mer primers. DNA polymorphism was studied in PCR products of the isolates using UPGMA method. Results showed that, the DNA amplification by RAPD (Ar171 and Ar082 primers) obtained high polymorphic pattern. On the other hand, genetic variability between isolates of A. rabiei was detectable but polymorphic pattern of these primers did not differentiate HV from WV isolates.
  • Page 685
    In a green house pot experiment, the effects of salinity and increasing levels of potassium supply on factors determining dry matter production of two barley cultivars(Reyhan and Afzal) were investigated, with regard to yield (Number of tillers and ears, dry weight of ears, straw, roots, thousand grain weight and leaf area). The plants were grown under four levels of potassium (K1= 0,K2=./25, K3 =./5 and K4=1 gr. K/Kg. soil) and 40mM NaCl in a randomized complete blocks design with four replication. The results indicated that by using of NaCl, the number of ears, dry weight of ears, thousand grain weight, biomass and leaf area increased, whereas dry weight of roots, the number of tillers per plant, duration of grain filling and maturity period in both cultivars decreased. Increasing of potassium supply significantly increased dry weight of shoots during vegetative growth, but during reproductive- and maturity growth had no marked influence on dry weight production. By increasing the levels of potassium accompanied with salinity no effects on above mentioned parameters were observed. This may be due to a high availability of potassium in the soil, which led to an increase in dry weight of the plant shoots.
  • Page 697
    A controversy in theories of loess formation is the origin of silt-size quartz grains which forms a large part of loess deposits. Glacial and eolian abrasion, physical and chemical weathering, volcanism and alluvial processes all can produce a large quantity of silt-size quartz grain. Also many controversies still exit about the origin of loess sediments of the world. By investigation of quartz grains surface texture, the contribution of different environments in giving silt for these deposits can be evaluated which can help in finding the source of these sediments. Therefore, in this research, surface texture of quartz grains in 105-350  and 75-105 sizes of serve loess outcrops in Golestan Province were studied by binocular and Scanning Electron Microscope (SEM) and major and minor environments in producing silts were evaluated. Surface texture types on quartz grains are as follows: conchoidal, parallel, sub-parallel and stepwise fractures and sharp and angular relief. In the other hand, in some regions, surface textures are of irregular solution cavities and rounded grains are found. It is concluded that glacial processes are the main silt-producing mechanism for Golestan Loess Deposits and fluvial and chemical weathering are less important mechanisms.
  • Page 709
    One of the most important subjects of watershed basins is the protection of soil and water resources with regarding to control of erosion and sediment yield. The empirical methods for estimation of erosion rates and sediment yield measures such as PSIAC and EPM more emphasize environmental factors so mach so that the important lithological agents are not considered. Therefore, in this research attempts are made to propose a suitable and comprehensive method for inherent sensitivity of lithological units. To this end rock units are classified based on mineralogical composition and their textures in 10 orders of erodibility. The order of erodibility of each formation will be hased on average of lithological components. This method is used for microcontinental plate of central Iran to evaluate the model. Based on outcomes of the mentioned classification, more than 83 percents of rock units are classified from moderate- weak to totally loose and sensitive order. In average, the basin is categorized as very sensitive to erosion. With regarding to obtained results in comparison to specific sediment yield rate that obtained from statistical analysis of observed measures, the accuracy and the ability of the method is confirmed. Keywords Erosion;